Earth hour / Bakelse



Snart är det dags att släcka lamporna och mysa i mörkret. Den 26 mars klockan 20.30 är det återigen dags för världens största klimatmanifestation ”Earth hour”.

Årets konditor 2010 har t.o.m. tagit fram en ”Earth hour-bakelse” för er som blir sugna på något gott där hemma i skenet av alla stearinljus. Här är receptet så att du kan baka kakan själv. Observera att den bör förberedas dagen innan, då den skall stå i kylen ett dygn före servering. Bakelsen kommer även att säljas i en del konditorier.

Havrekaka
Tid i ugn: 13-15 min
Ugnstemperatur: 180 c°
Ingredienser:
100 g ekologiskt smör
1 dl ekologiskt socker
½ tsk bakpulver
3 dl ekologiska havregryn

Blanda Samman alla ingredienser. Kavla ut kakan så att den bli en halv centimeter tjock och baka i ugn i pajform (springform) i 180 c° cirka 13-15 min.

Nyponkräm
Ingredienser:
2 ½ dl färdig nyponsoppa
2 msk ekologiskt socker
1 ekologisk pressad citron
1/2 vaniljstång
1 ½ msk Maizena
½ dl vatten
1 blad gelatin

Lägg gelatinet i blöt, blanda Maizena med vatten. Koka samman nypon-soppan med socker, vaniljstång och citronsaft. Häll sedan i maizena blandat med vatten. Koka i ungefär
2 minuter tills du fått en tjock kräm. Lägg i gelatinbladen sist. Häll krämen på den bakade kakan i formen och frys.

Vaniljbavaroise
Ingredienser:
¾ dl ekologisk grädde
¾ dl ekologisk mjölk
1/2 dl ekologiskt socker
1 st ekologisk äggula
2 st gelatin blad
1/2 st Vaniljstång
2 dl lösvispad ekologisk grädde
(dvs 2 dl innan vispning)

Lägg gelatinbladen i blöt. Vispa ihop socker och äggula. Koka grädde, mjölk och vaniljstång. Häll det sedan över äggulan och sockret, hetta upp allt till max 83 c° (detta kallas Angle. Vid
83 grader koagulerar äggulan. Temperaturen får dock inte överstiga 83 grader). Lägg därefter i gelatin och låt svalna. Blanda sedan i den lösvispade grädden och fyll den sista biten av ramen och stoppa in i frys. Ta ut nästa dag, skär i lagom stora snittar. Dekorera med mörk ekologisk choklad i spån, florsocker och kakao.

Annonser

3 Responses to Earth hour / Bakelse

  1. Jonna Wigandt skriver:

    Du – är det ok om jag ”nyper” denna länk och lägger in på Earth Hour:s ”Gilla”-sida på Facebook? / Jonna

  2. Ankie skriver:

    Du får gärna länka till inlägget :-)

  3. saga skriver:

    Hej hela jorden! Ser ut till att vara en god bakelse!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: