Lite om ägg


img2
Påsk utan ägg är som jul utan tomte.

Att vi äter så mycket ägg till påsk beror på att ägget symboliserar återfödelse och fruktbarhet. Som sådan symbol har ägget använts i mer än 3000 år i vissa delar av världen.

Easteregg
Äggfakta:
♥ Äggskal består huvudsakligen av kalk. Det är lika mycket kalk i små ägg som stora, varför de större har skörare skal.
♥ Äggvitan innehåller 10% ren protein och 90% vatten.
♥ Ju äldre hönan är, desto större blir äggen.
♥ Äggets färg beror på vilken hönsras det kommer ifrån. Innehållet är dock alltid detsamma.
♥ I Sverige äter vi ca 200 ägg per person och år, och ungefär hälften av dessa ingår i olika slags produkter som bakverk, dressingar och majonnäs.

Koktider:
Om äggen läggs ner i kallt vatten:
♥ Löskokt 1-2 minuter
♥ Medium 4-5 minuter
♥ Hårdkokta 6-8 minuter
Om äggen läggs ner i kokande vatten:
♥ Löskokta 3-5 minuter
♥ Medium 6-7 minuter
♥ Hårdkokta 9-10 minuter

Färskhetstest:
Är du inte helt säker på om äggen är färska kan du hälla upp ett glas vatten och lägga i ägget. Om ägget är färskt lägger det sig på botten, är det äldre än tre veckor ställer det sig helt upp i vattnet med den trubbiga änden uppåt. Flyter ägget upp helt till ytan är ägget riktigt gammalt och bör inte ätas.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: