Alla-hjärtans-dag / Smårecept


img16
Några små goda recept som kan piffa upp på alla hjärtans dag. Bilderna hör ihop med recepten. Vi börjar överst från vänster.

Recept


Valentinmuffins

Ingredienser
4 1/4 dl vetemjöl
1 1/2 – 2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
1 ägg
1 3/4 dl mjölk
1/2 dl olja

Garnering
2 dl florsocker
1 tsk vatten
röd hushållsfärg
1 tsk flytande margarin
geléhjärtan

Rör samman samtliga ingredienser. Häll upp i muffinsformar. Grädda mitt i ugnen i 15 minuter i 200°. Blanda samman flor, vatten och margarin till en slät glasyr. Späd med någon droppe vatten om glasyren blir för fast. Bre glasyren över muffinsen. Lägg ett geléhjärta på varje muffins.

♥  ♥  ♥

Valentinsmoothie (2 glas)

Ingredienser
1 banan
100 g hallon
4 dl mjölk
2 msk ljus sirap
1tsk vaniljsocker av rörsocker

Garnering
12 hallon
träspett
citronmeliss

Mixa banan, hallon, mjölk, sirap och vaniljsocker till drinken. Sila och häll upp i glas. Garnera med hallon och citronmeliss på spett.

♥  ♥  ♥

Valentinhjärtan (ca 20 stycken)

Ingredienser
150 g smör eller margarin
3 dl vetemjöl
1 dl råsocker, flor
1 tsk vaniljsocker av rörsocker
1 äggula

Fyllning
2 ägg
1 dl strösocker
2 1/2 msk vetemjöl
1 msk apelsinjuicekoncentrat

Garnering
florsocker

Blanda alla torra ingredienser i en skål. Arbeta in matfettet och äggulan. Ställ degen i kylskåp i en timme. Tryck ut degen i smorda hjärtformar. Grädda mitt i ugnen i 6 minuter i 200°. Under tiden rörs ingredienserna till fyllningen samman. Fördela fyllningen i de förgräddade formarna. Grädda i ytterligare 5-7 minuter. Låt kakorna svalna innan de tas ur formarna. Dofta florsocker över kakorna vid serveringen.

♥  ♥  ♥

Valentinmoccachino (2 koppar)

Ingredienser
1/4 l vatten
2-3 msk (15 g) kaffe
4 bitar råsocker
1/2 tsk mald kardemumma
1/2 tsk mald kanel

Garnering
1/2 dl vispgrädde
kanel

Lägg kaffe, kanel och kardemumma i bryggtratten och låt vattnet rinna igenom. Vispa grädden till fast skum. Fördela kaffet i 2 koppar och lägg två sockerbitar i varje. Toppa med en klick vispgrädde och strö på lite kanel.

♥  ♥  ♥

Valentingodis (ca 30 stycken)

Ingredienser
1/2 dl vispgrädde
100 g choklad i bitar
1 tsk vaniljsocker
1 msk råsocker, flor
50 g rumsvarmt osaltat smör

Olika smaksättningar att välja mellan
* 1 msk russin och 1 msk rom
* 1/2 dl krossade mandelbiskvier och eventuellt 1 msk mandel- eller kaffelikör
* rivet skal från en apelsin och 1 msk Cointreau
* 1 msk finhackad syltad ingefära och 1/2 tsk finhackad röd chilifrukt
* 1 dl kokosflingor och 2 msk kanderad frukt

Koka upp grädden och chokladen i en kastrull på spisen. Ta bort från värmen och rör tills all choklad har smält. Tillsätt vanilj- och florsocker samt valfri smaksättning. Ställ i kylskåp i cirka 2 timmar. Rör därefter i smöret. Forma kulor som doppas i florsocker eller kakao, eller doppas i smält choklad och eventuellt därefter rullas i kokosflingor eller hackad mandel/nötter.

♥  ♥  ♥

Valentinbakelse

Ingredienser
Maräng
3 äggvitor (100 ml)
2 dl strösocker
1/2 krm ättiksprit

Fyllning
200 g färska eller frysta bär
1 dl vispgrädde
100 g kesella
1 msk gelésocker, multi
1 tsk vaniljsocker med äkta vanilj

Garnering
1 msk florsocker
frukt eller bär

Sätt ugnen på 100°. Rita hjärtan, tre till varje bakelse, cirka 10 cm höga på baksidan av ett bakplåtspapper. Smöra och mjöla markeringarna. Vispa äggvitor, ättiksprit och hälften av sockret vitt och pösigt. Vänd försiktigt i resten av sockret. Bred eller spritsa ut smet i de smorda och mjölade markeringarna. Resterande smet kan bara klickas ut till vanliga maränger. (Kan t ex användas till marängsviss). Grädda mitt i ugnen i ca 45 minuter. Låt svalna på galler. Vispa grädde, gelésocker och vaniljsocker fast. Rör ner bären och kesellan i grädden. Lägg fyllningen mellan marängerna precis före serveringen (Om man vill göra bakelserna i förväg, kan man pensla marängerna med smält choklad så att de inte blöts upp av fyllningen. Väljer man vit choklad syns den inte.) Garnera bakelserna med lite frukt eller bär som pudras med florsocker.

♥  ♥  ♥ 

Valentindaiquiri (2 glas)

Ingredienser
1 dl ljus rom
2 msk vit baksirap
10 jordgubbar eller 2 dl hallon
1-2 dl is

Blanda rom, baksirap, jordgubbar och is i en mixer och kör tills bären är finfördelade. Sila upp bärdaiquirin i kylda glas.

♥  ♥  ♥

Valentinsmördegshjärtan (ca 30 st)

Ingredienser
4 dl vetemjöl
200 g smör eller margarin
1 dl florsocker
1 tsk vaniljsocker
1 äggula

röd hushållsfärg
hjärtmått i två storlekar

Arbeta samman ingredienserna till degen. Tag en tredjedel av degen och färga rosa med hjälp av hushållsfärg . Låt degarna vila kallt i minst 30 minuter. Kavla ut den ljusa degen först och tag ut hjärtan med hjälp av mått. Lägg på plåt med bakplåtspapper. Kavla därefter den färgade degen och tag ut lite mindre hjärtan med mått. Lägg det lilla, färgade hjärtat en bit inpå det ljusa hjärtat. Grädda i 175° i cirka 10 minuter.

♥  ♥  ♥

Valentintårta

Ingredienser
sockerkaksbotten
100 g sötmandel
1 1/2 dl mörkt muscovadoråsocker
1 msk vaniljsocker av rörsocker
1-2 äggvitor

Garnering
1 dl mjölk
1 1/2 dl råsockerm flor
3 msk kakao
3 äggulor
1 tsk potatismjöl
200 g smör

Garnering
25 g rosa marsipan

Smörj och mjöla en hjärtform med löstagbar kant. Mal mandeln och blanda den med muscovadoråsocker och vaniljsocker. Tillsätt äggvita tills det blir en bredbar smet. Bred ut smeten i formen och grädda mitt i ugnen i 175° i ca 10 minuter. Stjälp upp och låt svalna. Blanda samman mjölk, florsocker, kakao, äggulor och potatismjöl till fyllningen och sjud tills krämen blivit tjock. Rör ner smöret när krämen svalnat. Bred eller spritsa ut krämen på bottnen. Garnera med marsipanhjärtan.

Tips från Dansukker.

Annonser

One Response to Alla-hjärtans-dag / Smårecept

  1. Kashve skriver:

    Herregud vilka härliga bakverk och annat gott! Gillar din sprakande visuella stil! :-)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: